فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مالی اسلامی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد یاراحمدی، محمدحسین بیاتی، محمدجواد شریف زاده صفحات 217-266

    دولت ایران با استفاده از منابع عمومی و استقراض از بانک مرکزی تحت ابزار «نجات از بیرون» به احیای بانک ها و موسسات اعتباری پرداخته است؛ اما این روش، فشار این ورشکستگی را به همه مردم بار می کند؛ بنابراین لازم است که به منظور درونی سازی هزینه های ناشی از ورشکستگی، نظامات حقوقی ورشکستگی بانک به روزآوری شوند. پژوهش حاضر با توجه به ماهیت شرعی نظام بانکی ایران، به بررسی فقهی ابزار «نجات از درون» پرداخته است. این ابزار در گام اول، زیان های وارده را در ستون بدهی ترازنامه بانک جذب می کند و در گام دوم، بخشی از تعهدات را به سهام بانکی تبدیل می نماید. روش بررسی فقهی، اجتهاد چندمرحله ای است؛ بر اساس این روش، بعد از بررسی روابط مالی ذیل عناوین فقهی، نتایج پژوهش به 6 نفر از نخبگان فقهی- اقتصادی ارایه گردیده و سوالات محوری پژوهش از 8 مرجع تقلید استفتا شدند و نتیجه پژوهش مورد تایید اکثریت نخبگان و علما واقع گردید. نتیجه اول آن است که در سپرده های جاری و پس انداز که ماهیت قرض دارند، تحت هیچ عنوان فقهی اعم از «ابراء دین» یا «قواعد محجور شدن مدیون» نمی توان ارزش دین را قهرا کاهش داد. همچنین تبدیل دین به سهام نیز نیاز به «تراضی طرفین» دارد. بنابراین لازم است که هر دو مسیله محوری این ابزار، یعنی کاهش قهری و تبدیل قهری دین، در ضمن عقد شرط گردند. در سپرده های مدت دار که ماهیت وکالت دارند نیز چه اینکه مال موضوع وکالت از بین رفته باشد یا از بین نرفته باشد، در صورت ورشکستگی بانک امکان کاهش قهری و تبدیل قهری تعهد بانک وجود ندارد. راهکار انطباق این مسیله نیز آن است که بانک باید در ضمن عقد وکالت در سپرده های مدت دار، کاهش و تبدیل تعهد را شرط کند.

    کلیدواژگان: فقه، گزیر، افلاس، بررسی فقهی، نجات از درون، بانک، بانکداری بدون ربا، بانکداری اسلامی، ورشکستگی بانک
  • محمدجواد محقق‎نیا، حسین سیلسپور، شیما احمدی صفحات 266-306

    اجرای عدالت بعد از اجرای بانکداری بدون ربا یکی از مولفه های اسلامی شدن نظام بانکی است، به همین منظور طراحی شاخص عدالت در بانکداری اسلامی از منظر یکی از زیرنظام های اقتصاد اسلامی پرداخته شده است. هریک از مکاتب براساس فلسفه و چشم انداز به موضوع عدالت پرداخته است. در اسلام عدالت با واژه حق گره خورده است، بنابراین باتوجه به کارکرد اصلی نظام بانکی که تجهیز و تخصیص منابع بانکی، حق در حوزه تجهیز و تخصیص منابع تعریف شده و با استفاده از روش تحلیل محتوا، مقوله ها و زیر مقوله های اصلی عدالت در بانکداری اسلامی شناسایی گردید و با بهره گیری از روش AHP فازی ارجحیت هر یک از مقوله ها و زیر مقوله ها ارایه گردید. در میان مقوله های اصلی عدالت به ترتیب، کارمندان، مشتریان، سهامداران، جامعه، رقبا و رسانه و در میان زیر مقوله کارمندان، جبران و پاداش خدمت، تنوع و برابری و سلامت و امنیت دارای بیشترین ارجحیت است. در مقوله مشتریان، ایجاد بستر امن برای دریافت خدمات، ارایه خدمات برون مرزی و جهانی شدن و توسعه اقتصاد و مصرف قرض الحسنه در راستای هدف دارای اولویت بالاتری است و درنهایت در بین مقوله های سهامداران، زیرمقوله آگاهی سهامداران از تعهدات مالی بانک، فرایند شفاف در خصوص معامله با شرکت های زیرمجموعه و دریافت بازده منطقی از سهامداری در اولویت بالاتر است.

    کلیدواژگان: شاخص عدالت، بانکداری اسالمی، تحلیل محتوا، AHP فازی
  • محمدحسین شریعتی نیا، محمدحسین قوام صفحات 307-342

    مقاله حاضر تلاش می کند تا ضمن تبیین همه ابعاد بانکداری بخش خصوصی در مبانی نظری، حضور بانک های خصوصی را در اکوسیستم بازار پول کشور درحال توسعه ای چون جمهوری اسلامی ایران، مورد آسیب شناسی و نقد قرار دهد. بدین منظور ابتدا چالش های فقهی- حقوقی و چالش ها و آسیب های اقتصادی- مالی بانک های خصوصی با بهره گیری از روش های تحلیلی و پیمایشی استخراج شده؛ سپس باهدف تایید نهایی و رتبه بندی چالش ها از روش دلفی سه مرحله ای استفاده خواهد شد. در دورهای اول و دوم روش دلفی جهت اطمینان از تایید نهایی چالش ها و آسیب های شناسایی شده توسط خبرگان از آزمون آماری دوجمله ای استفاده نموده و در دور سوم دلفی برای رتبه بندی چالش های تاییدشده از آزمون رتبه بندی فریدمن بهره خواهیم برد. یافته های تحقیق نشان می دهد که «عدم توجه نهاد ناظر و قانون گذار در بازار پول به اقتضایات بخش خصوصی در صنعت بانکداری» و «شبهه صدق قواعد» «لا ضرر» و «تسبیب» در فقه اسلامی در رابطه با موضوع اضافه برداشت بانک های خصوصی از بانک مرکزی به عنوان مهم‎ترین چالش های فقهی-حقوقی از دیدگاه خبرگان بانکداری کشور به شمار می آید؛ همچنین ازنظر کارشناسان خبره صنعت بانکداری «ناکارآمدی در تخصیص منابع» نیز مهم ترین آسیب اقتصادی- مالی بانکداری بخش خصوصی در بازار پول ایران بوده که نقش مهمی در ناترازی و تحمیل زیان به شبکه بانکی کشور دارد. راه اندازی سامانه جامع نظارت پویا بر فرآیند تخصیص اعتبارات، تدوین دستورالعمل اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی، بازنگری در آیین نامه های اجرایی مربوطه باهدف تبیین صریح اقتضایات خصوصی سازی در نهادهای پولی و بیان تمایزات آن با دیگر بنگاه های اقتصادی و به کارگیری سیاست های اعتباری-مالیاتی جهت موجه و به صرفه نمودن فعالیت در صنعت بانکداری برای بخش خصوصی ازجمله پیشنهاد ها و رهنمودهای سیاستی ارایه شده که می تواند آسیب ها و چالش های یادشده را کاهش داده و مدیریت و کنترل نماید.

    کلیدواژگان: بانکداری بخش خصوصی، اضافه برداشت شبکه بانکی، تخصیص منابع بانکی، تسهیلات تکلیفی، حکمرانی بازار پول
  • معصومه علیزاده، سید محسن سجادی* صفحات 343-378

    در چارچوب شریعت اسلامی، صرفا آن دسته از ابزارهای مالی می توانند در بازار سرمایه اسلامی مورداستفاده قرار بگیرند که از یک سو معیارها و ضوابط فقهی را به طور کامل تامین کنند و از سوی دیگر، از منظر اقتصادی کاربرد داشته باشند. منظور از معیارهای فقهی، ضوابط عمومی فقهی و خصوصی قراردادها است. در این نوشتار با فرض صحت معاملات اجتماعی از حیث ضوابط عمومی قراردادها که در تمامی عقود جریان دارد؛ نظیر حرمت اکل مال به باطل، غرر، ضرر و ضرار، قمار و ربا و به دلیل دارابودن شرایط عمومی اصل صحت عقود و مبرابودن از موانع فقهی جزو عقود واجب الوفا و لازم تلقی می شود و به مفاد آن باید عمل نمود. این معاملات که بر کارایی و نقدشوندگی بازار تاثیر می گذارند؛ با افزایش میزان سرمایه گذاری در بازار سرمایه، افزایش تولید کل، توزیع عادلانه درآمد، مهار تورم و جذب سرمایه های خارجی به رشد اقتصادی و توسعه بازار سرمایه کمک می کنند. بنابراین استفاده صحیح از این ابزار در بازار سرمایه کشورهای اسلامی فرصتی مغتنم است و به کارگیری آن می تواند به بهبود روند توسعه و تعمیق بازار سرمایه ایران نیز کمک نماید. بدین منظور در نوشتار حاضر، با روش تحلیل فقهی امکان تطبیق این ابزار با قراردادهای مورد تایید فقه اسلامی بررسی گردید. نتایج فقهی حاکی از آن است که با استفاده از عقود جعاله، وکالت و اجاره می توان از ظرفیت این ابزار در بازار سرمایه ایران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: صنعت فناوری مالی، معاملات اجتماعی، معاملات تقلیدی کپی، معاملات انعکاسی، معاملات مشاورهای
  • هادی سوری تبار، محمد توحیدی صفحات 379-422

    حمایت از راه اندازی و توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسط در ایران براساس نقش مهم آن ها در اقتصاد کشور باهدف اشتغال زایی و توسعه اقتصاد درون زا و مردمی، جایگاه ویژه ای دارد که از مهم ترین این حمایت ها، تامین مالی منابع موردنیاز کسب وکارهای یاد شده است. براساس بند اول سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، لزوم تامین شرایط و فعال سازی منابع مالی به منظور توسعه کارآفرینی و به حداکثر رساندن مشارکت آحاد جامعه در فعالیت های اقتصادی با تسهیل همکاری های جمعی ابلاغ گردیده و ازجمله راه های تحقق این امر، جمع آوری جریانات وجوه خرد مردمی در قالب تامین مالی جمعی است. پژوهش حاضر به منظور طراحی الگوی عملیاتی جمع سپاری مالی کسب وکارهای کوچک و متوسط بامطالعه موردی کسب وکارهای مراجعه کننده به سامانه میدون انجام گرفته است. این پژوهش از منظر هدف کاربردی، از منظر ماهیت داده ها کیفی و از منظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی محسوب می شود. در این پژوهش ابتدا به روش اسنادی الگوی تامین مالی جمعی و بوم مدل کسب وکار پلتفرم های موفق خارجی و داخلی موردبررسی قرار گرفت. سپس جهت انتخاب مدل مناسب تامین مالی جمعی سامانه میدون، پرسشنامه ای طراحی و الگوهای تامین مالی جمعی از منظر بازیگران اصلی پلتفرم یعنی سرمایه پذیران، سرمایه گذاران و صاحبان پلتفرم با استفاده از مدل تاپسیس اولویت بندی گردید. سپس با تشکیل گروه کانونی، نتایج رتبه بندی های یادشده بررسی و مدل نهایی پلتفرم تامین مالی جمعی میدون مشخص و براساس آن، بوم مدل کسب وکار پلتفرم طراحی گردید.

    کلیدواژگان: تامین مالی جمعی، جمع سپاری، سامانه میدون، کسب و کارهای کوچک و متوسط، بوم مدل، کارآفرینی
  • حامد تاجمیر ریاحی، سعید مرادی صفحات 425-472

    تامین مالی یکی از عوامل رشد اقتصادی و توسعه کشور است. سهولت تامین مالی در شرکت های پیشرو و دانش بنیان باعث جهش اقتصادی خواهد شد. از طرف دیگر هدف تحریم اقتصادی آن است که اقتصاد را از منتفع شدن از بازارهای جهانی کالا و خدمات و سرمایه محروم نماید. با توجه به تحریم های اقتصادی، ریسک سرمایه گذاری در کشور افزایش یافته است و به تبع آن تامین مالی با مشکلاتی روبرو است که راهبردهای اقتصاد مقاومتی می تواند در مدیریت این مشکلات کارساز باشد. در این مطالعه عوامل موثر بر راهکارهای تامین مالی خارجی در شرایط تحریم ایران در بستر اقتصاد مقاومتی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که اصلاحات قانونی، راهکارهای برون رفت از تحریم مبتنی بر اقتصاد مقاومتی، مشوق های مالی اعطایی از جانب کشور میزبان، مشوق های مالی اعطایی کشورهای صادرکننده سرمایه، سرمایه گذاری در سبد سهام، کاهش ریسک سرمایه گذاری در کشور، فاکتورهای اقتصادی بلندمدت میان مدت و کوتاه مدت متناسب با عدالت اقتصادی، عوامل سیاسی و امنیت را در میان مدیران و کارشناسان بر تامین مالی خارجی در شرایط تحریم تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: تامین مالی، تحریم، سرمایه گذاری خارجی، شرکت های دانش بنیان، معادلات ساختاری، اقتصاد مقاومتی
|
  • Mohammad Yarahmadi, mohammadhossein bayati, Mohammadjavad Sharifzadeh Pages 217-266

    The Iranian government has revived banks and credit institutions by using public resources and borrowing from the CB under the "bail out"; But this method puts the pressure on all people. The present study has studied the jurisprudence of the tool of "bail-in". Bail-in is a tool that, absorbs the losses incurred in the debt column of the bank balance sheet, and converts part of the existing liabilities into bank shares. The method of jurisprudential study is multi-stage Ijtihad; According to this method, after examining the financial relations under the relevant jurisprudential topics, the research results were presented to 6 members of the jurisprudential-economic elite and the central research questions were consulted by 8 imitation authorities and the research result was approved by the majority of elites and scholars. The first result of this research is that in current and savings deposits that have the nature of Al-Qarz, the value of Al-Dain can not be forcibly reduced under any jurisprudential title, whether it is "Ibraa Al-Dain" or "Al-Hajr". The conversion of Al-Dain into shares also requires the "consent of the parties." Therefore, it is necessary that both central issues of the means of Bail-in, namely the coercive reduction and coercive conversion of religion, be stipulated in the contract. In case of long-term deposits that have the nature of a Al-Vakalat, whether the property of the subject of the power of attorney has been or has not been destroyed, in case of bank bankruptcy, it is not possible to reduce the bank liability. The solution to this problem is that the bank must condition the reduction and conversion of the obligation while concluding a power of attorney for long-term deposits.

    Keywords: Jurisprudence, Resolution, Iflaas, Jurisprudential Study, Bail-in, Bank, Interest-Free Banking, Islamic Banking, Bankruptcy of bankd
  • MohammadJavad Mohagheghnia, Hossein Seilsepoor, Shima Ahmadi Pages 266-306

    One of the components of the Islamization of banks after the implementation of usury-free banking has been the implementation of justice. In this research, the design of the justice index in Islamic banking as one of the sub-systems of the Islamic economy has been addressed. In Islam, justice is tied to the word "right". Therefore, according to the main function of the banking system, which is the provision and allocation of banking resources, the right is defined in the field of provision and allocation of resources, and by using the content analysis method, the main categories and subcategories of justice in Islamic banking were identified and by using the fuzzy AHP method The preference of each category and sub-category was presented. Among the main categories of justice, respectively, employees, customers, shareholders, society, competitors and media have the highest priority, among the sub-category of employees, compensation and rewards for service, diversity and equality, and health and safety have the highest priority. In the category of customers, creating a safe platform for receiving services, providing cross-border services and globalization, and developing the economy and using Qarz Al-Hasnah in line with the goal has a higher priority, and finally, among the categories of shareholders, the sub-category of shareholders' awareness of the bank's financial obligations, a transparent process regarding the transaction with subsidiary companies and receiving reasonable returns from shareholding is a higher priority.

    Keywords: Justice Index, Islamic Banking, Content Analysis, Fuzzy AHP
  • MohammadHossein Shariatinia, MohammadHossein Qavam Pages 307-342

    This study tries to explain and critique the presence of private banks in the developing money market ecosystem of a developing country such as the Islamic Republic of Iran, while explaining all aspects of private sector banking in theoretical foundations. For this purpose, first the jurisprudential-legal challenges and economic-financial challenges and damages of private banks have been extracted by using analytical and survey methods; Then, with the aim of final approval and ranking of challenges, the three-stage Delphi method will be used. In the first and second rounds of the Delphi technique, the binomial test is used to ensure the final confirmation of the challenges and injuries identified by the experts, and in the third round of Delphi, the Friedman ranking test is used to rank the approved challenges. The findings of this study show that "the lack of attention of the regulator and legislator in the money market to the needs of the private sector in the banking industry" and “the possibility of jurisprudential rules of prohibition of Darar & Al-Tasbib on the case of private banks’ over draft from the central bank” are considered as the most important jurisprudential-legal challenges from the perspective of the country's banking experts. Also, according to experts in the banking industry, "inefficiency in resource allocation" is the most important economic-financial damage of private sector banking in the Iranian money market, which has an important role in imbalance and loss of the country's banking network.

    Keywords: Private Banking Challenges, Inefficiency in Resource Allocation, Over Draft ofPrivate Banks from Central Bank, Regulation of Private Banks in Emerging MoneyMarkets, Legal Challenges of Private Banks
  • Masoumeh Alizadeh, Seyed Mohsen Sajjadi* Pages 343-378

    In the framework of Islamic Sharia, those types of financial instruments can be used in the Islamic capital market that fully meet the criteria and rules of jurisprudence and are useful from an economic point of view. Jurisprudential standards mean the general and private jurisprudential standards of contracts. In the article "Analysis of the nature and function of social trading from the point of view of compliance with Sharia" it was stated that social trading due to having the conditions of correctness of contracts and being free from jurisprudential obstacles such as, the unjust enrichment, uncertainty, loss and damage, gambling and usury is an irrevocable contract. and Its provisions must be adhered to. Examining the economic function of these transactions from the point of view of micro and macroeconomic criteria also indicated that social trading, in addition to being in line with the diverse goals and attitudes of investors, are in line with economic growth and justice, and it can be used in the financial policies of government. These transactions that affect the efficiency and liquidity of the market; By increasing the amount of investment in the capital market, increasing total production, fair distribution of income, curbing inflation and attracting foreign capital contribute to economic growth and the development of the capital market. Therefore, the correct use of this instrument in the capital market of Islamic countries is a great opportunity, and its use can help to improve the development and deepening of the Iranian capital market. For this purpose, in the current research, the possibility of adapting this instrument to the contracts approved by Islamic jurisprudence is investigated by the jurisprudential analysis method. Jurisprudential results indicate that the potential of these instruments can be used in Iran's capital market by using certain contracts such as reward, advocacy and lease.

    Keywords: Financial Technology, Social Trading, Copy Trading, Mirror Trading, View Trading
  • Hadi Souri Tabar, Mohammad Tohidi Pages 379-422

    It is important to Support and develop start-ups and SMEs in Iran, because the development of entrepreneurship can play an important role in the economic development of the country. According to the first paragraph of the general policies of resistance economy, there is a need for providing conditions and activating financial resources in order to develop entrepreneurship and maximize the participation of individuals in economic activities by facilitating crowdsourcing and among the ways to achieve this, is crowdfunding. This study tries to design an operational model for crowdsourcing small and medium-sized businesses with an emphasis on Meidoun website. The website uses various media capacities, such as TV competitions, to finance small and medium-sized businesses. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the nature of data collection. In this research, firstly, Successful domestic and foreign crowdfunding models and their business models were examined. Then, to select the best crowdfunding model, a questionnaire based on the criteria of entrepreneurs and investors was designed. In the next step, using TOPSIS model, the crowdfunding models were ranked based on the opinion of experts. Then, with the formation of the focus group, the results of the mentioned rankings were reviewed and the final model of the platform was determined, and based on that, the business model canvas of the platform was designed.

    Keywords: Crowdfunding, Resource Equipping, Resource Allocation, Medium, SmallBusinesses, SMEs, Business Model Canvas
  • Hamed Tajmir Riahi, Saeed Moradi Pages 425-472

    Financing refers to the process of concentrating financial resources or capital in the medium and long term. The purpose of economic sanctions is to deprive an economy from benefiting from the global markets of goods, services and capital. Today, the topics related to the types of project financing contracts are important topics in international economy and financial management. Considering the political conditions of the country as well as economic sanctions, the risk of investing in the country is high. In this study, the influencing factors on the ways of foreign financing in the conditions of Iran sanctions have been investigated using Structural Equation Modeling (SEM) based on Partial Least Squares (PLS). The results show that legal reforms, solutions to overcome the sanctions, financial incentives granted by the host country, financial incentives granted by capital exporting countries, investment in the stock portfolio, reducing the risk of investment in the country, long-term, medium-term and short-term economic factors, political and security factors. Among managers and experts, it has an effect on foreign financing in the conditions of sanctions.

    Keywords: Financing, Sanctions, Foreign, Investment, Knowledge-Based Companies, Economic Moghavema